Linux-prosessien hallinta: Käskyt, jotka sinun pitäisi tietää

Luuletko Linux-tietokoneesi hoitavan kaiken itsestään automaattisesti? Joskus saatat joutua astumaan suoraan sisään.


Prosessien hallinta on esimerkki tästä. Linux luo prosessin aina, kun joko tietokoneesi tai Linux käynnistää ohjelman. Tämä prosessi on säilytyspaikka tietoa ohjelman käytöstä ja tapahtumista.

Jos prosessi kulkee ja päättyy oikein, niin kaikki on unohtaa; Jos se kuitenkin kiinnittää CPU: n tai kieltäytyy menemästä sen ajan kuluessa, alla kuvatut Linux-komennot voivat auttaa sinua palauttamaan lain ja järjestyksen.

Aloitetaan luettelolla asioista, jotka voit tehdä, kun hallitset Linux-prosesseja:

  • Katso, mitkä prosessit ovat käynnissä
  • Katso kuinka suuri osa Linux-järjestelmästäsi prosessit käyttävät (etenkin ahneita)
  • Etsi tietty prosessi nähdäksesi mitä se tekee tai ryhtyä toimiin sen suhteen
  • Määritä tai muuta prosessiin liittyvää prioriteettitasoa
  • Lopeta prosessi, jos se on menettänyt hyödyllisyytensä tai jos se toimii väärin

Alla kuvatut komennot tulee syöttää komentoriviliittymän kautta. Avaa vain käyttöliittymä (koko teksti) -ikkuna päästäksesi tähän käyttöliittymään. Se voi näyttää perustasolta, mutta se on itse asiassa erittäin tehokas ja joustava – vain asia näiden prosessien pitämiseksi linjassa.

1. alkuun

ylin

Yläkomento antaa sinulle tietoja nykyisistä prosesseista. Kuten yllä oleva näytetuotos osoittaa, tiedon ensimmäinen osa on yleiskatsaus tilanteeseen.

Toinen, sarakkeisiin järjestetty osa antaa yksityiskohtaiset tiedot jokaisesta prosessista, mukaan lukien sen yksilöllinen viitenumero (PID), prioriteetti (PR), tila (S) ja resurssien käyttö (esimerkiksi% CPU)..

2. htop

Htop-komento on kuin yläosa, mutta kauniimpi ja älykkäämpi. Tiedot esitetään selkeässä muodossa, ja voit valita tietyn prosessin (käyttää nuolinäppäimiä) ja sitten toimia sen avulla (käyttää F1-, F2-näppäimiä jne.) Htop-näytössä.

Joten miksi kukaan käyttäisi muuta kuin htopia? Yksinkertaisesti siksi, että htop ei ole aina oletuksena saatavana Linux-järjestelmissä (kun taas top on aina saatavana).

Sinulla voi olla ylimääräinen asennusvaihe ennen kuin voit käyttää sitä. Asennusohjeesi on sudo apt-get install htop, jos käytät esimerkiksi Ubuntua tai Debiania.

Näytössä käytetyt htop-värit auttavat välittämään viestin.

CPU- ja muistipalkit saattavat näyttää sinisiä palkkeja matalan prioriteetin prosesseissa, vihreitä normaalin prioriteettia tai punaisia ​​ytimen kohdalla. Keltainen vastaa IRQ (keskeytyspyyntö) -aikaa, magenta pehmeään IRQ-aikaa ja harmaa I / O (tulo / lähtö) odotusaikaa.

Kuorman keskimääräinen luku edustaa sitä astetta, jossa CPU pidetään kiireisenä. Luku “1,0” vastaa 100 prosenttia kiireistä. Alla olevan kuvakaappauksen luku “0,37” vastaa 37 prosenttia.

Tämä on lastin keskiarvo viime hetkellä. Kaksi muuta kuorman keskiarvoa ovat kuorman keskiarvot viimeisen viiden ja viimeisen 15 minuutin aikana.

htop

3. ps

Käytä ps-komentoa luetteloida käynnissä olevat prosessit (ylä- ja yläosa-luettelo kaikista prosesseista, olivatko ne aktiivisia tai passiivisia). Sinun on kuitenkin määritettävä yksi tai toinen vaihtoehto saadaksesi hyödyllisiä tietoja.

Komento ps -a luettelee kaikki järjestelmän prosessit. Komento ps -a | grep mysqld valitsee sitten mysqld-prosessin, jos sinulla esimerkiksi oli järjestelmän kautta yhteys MySQL-tietokantaan.

4. pstree

Askel ylöspäin yksinkertaisesta ps-komennosta pstreeä käytetään prosessien puukaavioiden näyttämiseen, jotka osoittavat myös niiden väliset suhteet.

Jokainen prosessi luodaan tai syntyy toisella prosessilla (vanhemmalla prosessilla) Linuxissa. Tärkeää on tietää, että jos muutat jotain vanhempien prosesseista, niin vaikutat myös lasten prosesseihin.

Erityisesti, jos lopetat vanhemman, lopetat lapset automaattisesti!

5. kuka

Who-komento näyttää luettelon kaikista Linux-järjestelmään tällä hetkellä kirjautuneista käyttäjistä. Jos tämä on vain sinä ja itse käyttöjärjestelmä, sinulla on vapaa käsi hallita prosesseja haluamallasi tavalla.

Toisaalta, jos myös muut (ihmisten) käyttäjät ovat kirjautuneena sisään, ole varovainen ennen heille tärkeiden prosessien muuttamista tai lopettamista.

Voit käyttää käyttäjiä -komennolla myös yksinkertaisempia tietoja, whoami-komentoa kertoaksesi kuka olet (järjestelmän havaitsemana) ja w-komentoa, joka antaa sinulle paitsi käyttäjien nimet myös tiedot siitä, mitä he ovat tällä hetkellä tekemässä.

6. tappaa

Kuten nimestään käy ilmi, tappaa voidaan käyttää prosessin lopettamiseen äärimmäisillä ennakkoluuloilla. Vaikka yleisemmässä mielessä, sen tehtävänä on lähettää signaaleja (joista yksi on ”kuole!”).

Sen avulla voit pysäyttää yksittäiset prosessit tai prosessoryhmät joutumatta pysäyttämään tai käynnistämään Linux-järjestelmän kokonaan – jotain myös muut käyttäjät voivat arvostaa.

Oletetaan, että mysqld-prosessisi toimii huonosti. Kuten ylimmästä näytöstä tiedät, tämän prosessin (yllä olevassa esimerkissä) PID on 5979. Voit lopettaa prosessin kirjoittamalla:

tappaa 5979

Jos jostain syystä tämä ei riitä, on tarjolla aggressiivisempia vaihtoehtoja. Esimerkki olisi -9-vaihtoehto (tunnetaan myös nimellä -KILL):

tappaa -9 5979

TAI

tappaa -KILL 5979

Jos et tiedä PID: tä tai haluat ottaa pikakuvakkeen (varmista vain, että se on oikea), killall-komento antaa sinun lopettaa kaikki prosessin esiintymät samalla nimellä. Voit esimerkiksi tappaa kaikki mysqld-nimiset prosessit kirjoittamalla:

killall -9 mysqld

Jos tappaminen tuntuu aivan liian epäystävälliseltä, voit kokeilla ensin olla ”mukava”. Mukava komento antaa sinun määrittää prosessin prioriteetti ennen sen suorittamista (käytä reniceä jo käynnissä olevalle prosessille).

johtopäätös

Edellä kuvatut komennot ovat vain pieni osa kaikkea komentoriviliittymän tarjoamaa.

Voit viipaloida ja noppaa Linux-prosessinhallintaa lukemattomalla tavalla eri komentovaihtoehtojen ja mahdollisuuden yhdistää useita komentoja kerralla.

Kokeilemalla niitä itse, näet, mitkä komennot ovat sinulle hyödyllisimpiä. Muista vain ajatella niiden vaikutusta ennen kuin laitat ne toimintaan.

Kuvalähteet: extensionengine.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me