Ibiblion kiehtova tarina: heidän FTP-juurestaan ​​nykypäivän julkisen tiedon ja avoimen lähdekoodin ohjelmien digitaaliseen arkistoon

TL; DR: Ibiblion edeltäjä asetti yhtenä ensimmäisistä verkkosivustoista maailmassa perustan lopulliseen ”kokoelmien kokoelmaan”. Pohjois-Carolinan yliopiston tukema verkkokirjasto ibiblio tarjoaa valikoiman julkisesti saatavilla olevia tietoja ja ohjelmia, jotka kattavat musiikin, taiteen, historian, tieteen, politiikan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot. Digitaalinen arkisto on sitoutunut julkisiin tieto- ja avoimen lähdekoodin yhteisöihin, ja sen takana oleva tiimi tekee yhteistyötä joidenkin maan tehokkaimpien laitteisto- ja ohjelmistoyritysten kanssa. Ohjaaja Paul Jonesin johdolla ibiblio jatkaa historian säilyttämistä mukautuessaan uusiin teknologiastandardeihin ja innovaatioihin.


Paul Jones on varhaisen käyttöönottajan määritelmä. Pohjois-Carolinan yliopiston professori kirjoitti sähköpostiohjelmia 1980-luvulla, ennen kuin lopetti sähköpostin käytön kokonaan vuonna 2011. Hän aloitti Javan käytön vuonna 1995, jolloin se julkaistiin. Hän isännöi FTP-sivustoa ennen Internetin olemassaoloa ja oli ensimmäisten joukossa maailmassa, joka loi verkkosivun.

Tämä verkkosivusto yhdisti hänen kolme intohimonsa ja akateemisen kodinsa – tietotekniikan, journalismin ja kirjastotieteet -, ja siitä on sittemmin kasvanut ibiblio, massiivinen ja monipuolinen julkisen tiedon ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen digitaalinen arkisto.

Ibiblio isännöi kaikkea Linux-jakeluista ja maailman suurimmasta ilmaisten tekstien arkistosta Project Gutenbergistä etree’n elävän musiikin jakamisyhteisöön ja Louisianaan kuuluvien orjien tietokantaan. Ibiblio tarjoaa yli 1500 resurssia maailman käyttöön.

“Journalismin puolella luullaan, että sinun pitäisi pystyä selvittämään mistä tahansa, ja kirjastotieteiden mielestä sinun pitäisi voida saada se itse kehittämiseen”, Paavali sanoi. “Ei ole vaikea sanoa, että jos sinulla on jotain sellaista taustallasi ja sinulla on keinot aktualisoida tapoja toteuttaa se, se on mahdollisuus ja lahja, joka sinun pitäisi tehdä.”

Arkistoinnin historia: 3 suurta hetkeä ja varhaista ibiblion saavutusta

Paul toimi viiden vuoden ajan kansainvälisesti käytetyssä FTP-sivustossa ja katseli, että verkkotietojen etsintä- ja hakuvälineet ovat saaneet suosiota. Hän oli kiinnostunut “auttamaan yhdistämään tähtitieteilijöitä jaetuilla kuvilla, humanisteja jaetuilla teksteillä, kaikenlaisilla asioilla”, joten Paul kirjoitti avustusehdotuksen Sun Microsystemsille vuonna 1992 luodakseen ilmaisen tiedon ylläpitämisen..

Paul Jonesin muotokuva

Ibiblion lisäksi Paul Jones loi yhden ensimmäisistä verkkosivustoista maailmassa.

“Osa Sunin kanssa tekemästä sopimuksesta oli löytää ja rekrytoida mielenkiintoista sisältöä, ja teimme sen etsimällä ihmisiä, jotka olivat rehellisesti potkut yliopistoistaan ​​tai tutkimuspalvelimistaan, koska heidän jutut olivat liian mielenkiintoisia liian monille ihmisille, eivätkä he pystyneet käsittelemään kapasiteetin kanssa. ”

Ibiblion alkuperäinen versio, nimeltään SunSITE, sisälsi pääsyn maailmanlaajuisiin kirjastoluetteloihin, Kansallisten terveysinstituuttien asiakirjoihin ja jopa resepteihin usenetistä.

1. Neuvostoliiton ensikäden romahdus

Pyydettyään ottamaan 24 vuoden plus ibiblion näkökulmasta Paavali viittaa lukuisiin suuriin tapahtumiin, jotka ovat pelanneet sivustolla. Kun Neuvostoliitto alkoi pudota 90-luvun alkupuolella, SunSITE muuttui epätodennäköiseksi tietolähteeksi epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä.

“Et voinut nähdä sitä televisiossa, mutta kadun toisella puolella venäläinen hakkeri kirjoitti englanniksi kaikesta mitä tapahtui”, Paul sanoi. “Se oli aika uskomatonta.”

2. Presidenttipuheiden ja materiaalien dokumentointi Clintonin Valkoisesta talosta

SunSITE-ryhmä keräsi ja arkistoi presidentti Bill Clintonin puheenvuorot ennen kuin heidät valittiin auttamaan Valkoista taloa ensimmäisillä verkkoaloitteillaan puheenvuorojen, tiedotustilaisuuksien ja niihin liittyvän materiaalin dokumentoimiseksi presidentin aikana – ibiblio jopa arkistoi Paavalin ja valitun presidentin väliset viestit. toimisto.

3. WXYC lähettää radiolähetyksiä maailmanlaajuisesti ensimmäisellä Internet-simulcastilla

Paul ja SunSITE auttoivat myös Pohjois-Carolinan yliopiston opiskelijaradioasemalta WXYC: stä tulemaan ensimmäinen perinteinen radioasema, joka lähettää Internetissä.

”Olimme riittävän kuuluisia, että meistä tuli jopa vaara! vastaus ”, Paavali sanoi. “Keksimme suoratoistoradion 90-luvun alkupuolella, ja he tekevät sitä edelleen. Kaikki tekevät sen nyt, joten se on hiukan erilainen. “

Resurssien säilyttäminen ja suojaaminen: ibiblio ajattelee pitkäaikaista

Vuosikymmenien ajan Paul sanoi, että ibiblio on muuttumassa kirjastosta enemmän historialliseksi arkistoksi. “Alun perin kyse oli paljon uusien juttujen saamisesta sinne, ja nyt kyse on hyödyllisten asioiden pitämisestä tuottavalla tavalla, jonka kanssa ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa kontekstissa”, hän sanoi..

Ennen vuotta 1999 aikaisemmat verkkosivut eivät ole suuri ongelma, koska Paulin mukaan ne ovat tasaisia, staattisia sivuja. Haasteena on säilyttää tietokantapohjaiset interaktiiviset sivustot, jotka on rakennettu vuoden 1999 jälkeen, kuten haettavissa oleva tietokanta, joka sisältää tietoja Louisianaan orjuutettuista ihmisistä.

Kuvakaappaus Louisiana-orja-tietokannasta

Louisiana-orjien tietokanta on yksi resursseista, joita Paul ja ibiblio-ryhmä yrittävät säilyttää.

“Tätä tietokantaa ei todennäköisesti päivitetä tai muuteta, mutta siinä käytetään mukautettua versiota MySQL: stä”, Paul sanoi. “Haluat tekniikan paranevan joka kerta, kun siirryt eteenpäin, mutta joka kerta, tietokannat ja monimutkaiset verkkosivut ovat vaarassa.”

Vanhempien tekniikoiden toimivuuden säilyttäminen on kysymys, johon Paavali sanoi, että “siihen ei ole kiinnitetty oikeaa huomiota”. Jotkut ibiblion resursseista menevät pysähtyneiksi, kun kehitysrahat loppuu tai sivustoja ylläpitävät ihmiset lopettavat, jäävät eläkkeelle tai kuolevat.

“Haluat lopettaa niiden kehittämisen ja lopettaa kaikki ohjelmistoympäristöt ja esiasetukset, mutta haluat pitää sen saatavana ja suojattuna”, hän sanoi ja lisäsi, että virtualisointi ja säilöt voivat johtaa mahdolliseen ratkaisuun..

“Suurin haaste tällä hetkellä on miettiä pitkällä tähtäimellä, kuinka pitää kokoelmat saatavana kontekstissa, ei vain tasaisina verkkosivuina”, hän sanoi. ”Haluamme pitää heidät elävinä, saatavissa ja turvallisina, mutta ei välttämättä päivityksinä. Se on filosofinen haaste, joka heijastaa teknistä ongelmaa. “

Innovaatio avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ja sponsorien kanssa Webin Early Days -palvelussa

Ibiblio-resurssit muodostavat suurimman tiedonkeruun yliopistoverkosta. Vaikka ibiblio-palvelimet vastaanottavat 12–16 miljoonaa tietopyyntöä päivittäin, yliopiston suuret kaistanleveystarpeet tarkoittavat, että ibiblion ei tarvitse huolehtia skaalaamisesta liikennevaatimusten täyttämiseksi.

“Niin kauan kuin opiskelijat katsovat Netflixiä, minulla on paljon kaistanleveyttä”, Paul sanoi nauraen. “He pitävät kaistanleveyden tulosta, mutta pidän sen menevän.”

Kuvakaappaus ibiblosta

Ennen ibiblion mainetta kokoelma tunnettiin nimellä SunSITE Sun Microsystemsin myöntämän apurahan ansiosta.

Paul ja hänen tiiminsä ovat virtualisoineet kaikki ibiblion koneet ja luottavat yliopiston tukeen infrastruktuuritukeen. Avun ansiosta Paul johtaa ibibliona hyvin pienen henkilöstön kanssa – itsensä, yhden kokopäiväisen työntekijän ja kahden työskentelevän opiskelijan kanssa.

“Voit tehdä jotain sellaista ilman liikaa, jos aloitat aikaisin”, hän sanoi. “Jopa kun työskentelimme Valkoisen talon tavaroiden parissa, mielestäni meillä oli vain 12 henkilöä.”

Aloittaminen Sun Microsystemsistä: Grant saa ibiblion edeltäjän menossa

Painon mukaan keskeinen osa Sun Microsystemsin vuonna 1992 myöntämää apua, joka perusti SunSITE: n ja ibiblion, oli ilmaisen ja avoimen ohjelmiston jakelu Paulin mukaan. Solaris-käyttöjärjestelmän edeltäjän SunOS-ajureista ja laiteluetteloista tuli ensimmäisiä SunSITE-sivustossa saatavilla olevia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Sun, joka sponsoroi kokoelmaa kahdeksan vuotta, toisti lopulta SunSITE: n 40 maassa.

Keskeinen paikka arkistointiin, dokumentointiin ja Linuxin jakeluun

Samanaikaisesti ibiblio alkoi hyväksyä ja jakaa koodipaketteja Linux-arkistoilleen. Suositut jakelut, kuten Damn Small Linux ja Puppy Linux, löysivät varhaisen kodin ibibliossa, ennen kuin sivusto lopetti uusien lähetysten vastaanottamisen 2000-luvun puolivälissä. Siihen mennessä Linux-kokoelma käsitti yli 5000 tiedostoa ja oli kasvanut 12 Gt: ksi.

“Olemme olleet yksi keskeisistä paikoista, joista voit ladata Linuxin”, Paul sanoi. “Olimme varhainen, varhainen Linux-puolustaja.”

Kehittäjäyhteisöjen edistäminen ja kasvaminen Red Hatilla

Paul onneksi oli yhteydessä toiseen orastavaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoyritykseen 90-luvun alkupuolella, kun heillä oli vain neljä työntekijää. Nyt Red Hat on monikansallinen avoimen lähdekoodin ohjelmistoyritys, jolla on yli 9000 työntekijää ja jonka arvo on yli 14,2 miljardia dollaria.

“Red Hat muuttui ärtyisästä vallankumoukselliseksi, kokeiltuksi, luotettavaksi ja testattavaksi”, sanoi Paul, jolla on edelleen henkilökohtaiset suhteet neljään alkuperäiseen työntekijään. “He ovat ainoat ihmiset, jotka ovat onnistuneesti ansainnut Linuxin tällä tasolla. He hallitsevat distron, brändävät sen vahvasti, pitävät sen avoimena ja silti ansaitsevat voittoa ja tarjoavat oikeanlaisia ​​palveluita ja tukea. Monet ihmiset ovat yrittäneet. ”

Kun uudesta tekniikasta tulee arkipäivää: ibiblio pysyy kärjessä

25 vuoden seurannan jälkeen, kun World Wide Web ilmestyi, kehittyi ja räjähti, Paavali ihmettelee edelleen kaikkia näkemiään innovaatioita – sekä sitä, kuinka nopeasti niistä tulee yleisiä.

“Verkko oli aluksi staattinen, ja sitten sinulla yhtäkkiä oli liikkuvia kuvia, sitten suoratoisto ääntä ja suoratoistovideoita”, hän sanoi. “Viileä osa on se osa, joka oli viileä näyttää nyt niin arkipäiväiseltä.”

Hän on esimerkiksi nähnyt tietokoneen kutistuvan jostakin, joka tuskin mahtuu pöydän alle, koneeseen, joka sopii hänen käsiinsä ja menee minne tahansa.

Paavali näkee samanlaisen muutoksen tapahtuvan virtualisoinnin ja säilytystekniikan kanssa, jonka hän toivoo vaikuttavan suuresti ibiblion säilymiseen.

“Aloitin tämän kanssa työskentelyn noin neljä vuotta sitten, joten mielestäni tämä on menossa oikeaan suuntaan”, hän sanoi. ”Uskon, että meillä on arkipäiväinen ratkaisu, joka kaikkien mielestä on normaalia. Menestyvä tekniikka on normaalia, mutta ei kovin räikeää. ”

Paavali vertaa tekniikan kehitystä varhaisiin autoihin, radioihin ja televisioihin – kun ne ilmestyivät, kaikki halusivat oppia työskentelemään niiden parissa. Lopulta kuitenkin haluat vain sen toimivan. “Et välitä television ominaisuuksista, kun siitä tulee arkipäivää”, hän sanoi. ”Sen pitäisi vain toimia ja haalistua taustalle. Tavoitteenamme teknologiassa on olla arkipäivää. ”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me