DokuWikin yksinkertainen, mutta tehokas avoimen lähdekoodin ohjelmisto antaa henkilöille, joukkueille ja yrityksille luoda, dokumentoida ja tehdä yhteistyötä

TL; DR: DokuWikista, joka on luotu yksinkertaisuuden valossa, on tullut suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisu niin yksityisille kuin yrityksille. PHP-pohjainen alusta, joka ei erityisesti vaadi tietokantaa, on sekä vähän huollettavaa että monipuolista. DokuWiki tarjoaa räätälöintivaihtoehtoja useiden laajennusten ja viritetyn avoimen lähdekoodin yhteisön tuella. DokuWiki antaa käyttäjille mahdollisuuden luoda ja muokata sisältöä yhteistyössä ilmaiseksi.


Kuten “ukulele” ja “lanai”, “wiki” on lainasana: käytetään englanniksi, mutta varastetaan toiselta – tässä tapauksessa havaijilaiselta.

Vuonna 1994 Ward Cunningham matkusti Honoluluun, missä hän ratsasti Wiki Wiki Shuttle -tuotetta saapuessaan paikalliselle lentokentälle. Sana, joka tarkoittaa havaijin kielellä nopeaa, inspiroi häntä nimeämään uuden verkkosivustonsa ”WikiWikiWeb”.

Termistä “wiki” tuli pian kaikkialla oleva, joka kuvaa verkkosivustoa, jonka avulla käyttäjät voivat julkaista ja muokata sisältöä verkkoselaimen kautta. Nykyään wikit ovat monenlaisia ​​makuja, jotka on kehitetty eri ohjelmointikielillä lisensseillä avoimesta lähdekoodista omaan.

Esimerkiksi DokuWiki on avoimen lähdekoodin PHP-pohjainen alusta, joka ei vaadi tietokantaa, joten sen käyttö on helppoa alhaisilla järjestelmävaatimuksilla.

DokuWikin perustaja perustaja Andreas Gohr ja yrityksen logo

Perustaja Andreas Gohr loi DokuWikin henkilökohtaiseen käyttöön, mutta se on nyt saanut aktiivisen yhteisön tuen.

DokuWikin otsikossa ”Se on parempi, kun se on yksinkertaista” sanotaan kaikki – ohjelmisto on helppo asentaa, käyttää ja ylläpitää.

Mutta yksinkertainen ei tarkoita rajoitettua. DokuWiki on suosittu sekä yksilöiden, pienten ryhmien että yritysten keskuudessa. Siinä on sisäänrakennetut käyttöohjeet ja erilaisia ​​ilmaisia ​​laajennuksia, jotka laajentavat ominaisuuksia useisiin käyttötapauksiin. DokuWiki on taaksepäin yhteensopiva järjestelmä ja aktiivinen yhteisö, joka haluaa vastata kysymyksiin ja jakaa kokemuksiaan. Se on yksinkertainen mutta tehokas työkalu, jonka avulla käyttäjät voivat luoda ja muokata sivuja ilmaiseksi.

Monipuolinen, vähän huoltoa vaativa Wiki, joka ei vaadi tietokantaa

Perustaja Andreas Gohr loi ohjelmiston tapaksi dokumentoida työnsä sysadminina. “Tarvitsin jotain, joka ei vaadi tietokantaa, ja halusin päästä käsiksi dokumenteihini, vaikka minun piti vetää se pois nauhan varmuuskopiosta”, hän sanoi. “Muutama avoimen lähdekoodin wiki oli jo saatavilla, etenkin MediaWiki, mutta ne kaikki vaativat tietokannan.”

Andreas alun perin leikkasi AWK-ohjelmointikieleen ja komentosarjoihin perustuvalla järjestelmällä ennen päättämistä siirtyä PHP: hen. “Päätin lopulta kirjoittaa oman järjestelmäni PHP: hen ja ensimmäinen karkea prototyyppi tehtiin viikonloppuna”, hän sanoi.

Kuvakaappaus DokuWiki-sivustosta

Pitämällä se yksinkertaisena: DokuWiki rakennettiin sekä toiminnallisuuden että käytettävyyden kannalta.

Ominaisuudet, kuten sivuhistoria, monen käyttäjän tuki ja käyttöoikeusluettelot, tulivat myöhemmin. Kun hän kehitti alun perin DokuWikin, Andreas kertoi meille, että hänen päätavoitteenaan oli luoda jotain yksinkertaista asentaa ja käyttää.

“Tämä tarkoittaa, että ydinasennuksen tulisi suorittaa mitä tahansa tavallista web-isäntää ilman mitään erityistä tarvetta”, hän sanoi. ”Jos siinä on PHP, DokuWiki ajaa sitä; tietokantaa ei tarvita ominaisuus pelataan siihen hyvin. “

Asennuksen yhteydessä ohjelmisto sisältää kaikki wiki-vakioominaisuudet ja järkevät oletusasetukset. Andreas kertoi, että useimpien käyttäjien saaminen kestää vain puoli tuntia. “DokuWikilla on paljon helpompaa ja nopeampaa aloittaa kuin monilla muilla Wiki-ratkaisuilla”, hän sanoi..

Sen todistamiseksi Andreas suosittelee kokeilemaan ohjelmistoa itse – onhan se ilmainen, nopea ja helppokäyttöinen.

Keskittyy taaksepäin yhteensopivuuteen ja suuntausta kestävään lähestymistapaan

Wikistä on tullut yhä suositumpaa viimeisen vuosikymmenen aikana. He ovat tottuneet kommunikoimaan, jakamaan tietoja ja tietoja ja parantamaan yhteistyötä pienillä tai ilman niihin liittyviä kustannuksia. “Wiki-konsepti on osoittautunut erittäin tehokkaaksi mekanismiksi tiedonkeruussa yhteistyössä, ja DokuWiki on sen erinomainen toteutus”, Andreas sanoi.

Vuonna 2004 perustettu DokuWiki on myös ollut kokeiltu ja totta esitys kyseisestä konseptista. Sen 14 vuoden aikana, kun Andreas aloitti ohjelmiston, hän on havainnut yli muutaman wiki-moottorin ja wikipohjaisten yritysten tulevan ja menevän.

“Nykyään hyvin harvat näistä moottoreista ja yrityksistä ovat edelleen lähellä – mutta DokuWiki on edelleen olemassa, koska sen tavoitteena ei ollut koskaan seurata suuntauksia, vaan ratkaista ongelma ja ratkaista se hyvin riippumatta siitä, olivatko wikit hip-vai eivät”, Andreas sanoi.

DokuWikin takana on tarjota suorituskykyyn optimoitu laatualusta. Andreas seuraa pikemminkin kuin jahtaa suuntauksia, mutta pitää silmällä muuttuvaa PHP-maisemaa. “PHP7: llä kieli tuli paljon uudenaikaisempaa ja nopeampaa”, hän sanoi. “Koodikannan saattaminen nykyaikaisiin standardeihin on pitkä ja jatkuva prosessi.”

Taaksepäin yhteensopivuus tai ohjelmiston yhteensopivuus tuotteen aikaisempien versioiden kanssa on Andreasille merkittävä huolenaihe. “Tuhannet ihmiset luottavat DokuWikiin päivittäin, joten pyrimme pitämään päivitykset mahdollisimman kivuttomina”, hän sanoi. “Jokaisen uuden julkaisun iso koodipala on tosiasiallisesti uusittu ja puhdistettu, mutta loppukäyttäjälle näkymätön.”

Laajennetut ominaisuudet tukemalla vankkaa laajennusjärjestelmää

Andreas kertoi, että DokuWikin käyttäjät suorittavat alueen, kehittäjistä ja sivuston järjestelmänvalvojista yrityksiin, jotka pyrkivät hyödyntämään ilmaista ohjelmistoa tietokantojen ja sisällönhallintajärjestelmien luomiseen. Sisäänrakennetut kulunvalvontamekanismit antavat käyttäjille mahdollisuuden rajoittaa pääsyä tietyille sivuille ja nimitiloille, ominaisuus, jonka Andreasin mukaan yritykset pitävät tyypillisesti houkuttelevana.

DokuWikin kaltaisella nimellä on myös järkevää, että erilaiset avoimen lähdekoodin ja kaupalliset projektiryhmät ovat riippuvaisia ​​julkisen dokumentoinnin ohjelmistosta. Andreas sanoi, että wikit ovat hyödyllisiä dokumentointitarkoituksiin yleensä, mutta hän uskoo DokuWikin tekevän paremman työn kuin useimmat.

Alustan dokumentointiystävälliset ominaisuudet sisältävät osien muokkaamisen; intuitiivinen, mutta tehokas kokoonpanohallinta; hienostunut, mutta helposti hallittavissa oleva hallintalaite; ja automaattiset palvelut, mukaan lukien sisäinen indeksointi, käänteiset linkit ja jokaiselle sivulle luotu sisällysluettelo.

DokuWiki-laajennuksia edustavat kuvakkeet

DokuWiki-laajennukset antavat käyttäjille mahdollisuuden laajentaa alustan ominaisuuksia pitäen itse wikiä mahdollisimman yksinkertaisena.

“Joustavuus on todennäköisesti mieleen ensisijainen etu”, hän sanoi. “Uskon lopulta siihen filosofiaan, että käytetään oikeaa työkalua työhön – ja DokuWiki voi olla oikea työkalu moniin töihin.”

DokuWikin elinvoimaisen yhteisön rakentama tehokas laajennusjärjestelmä mahdollistaa monenlaisia ​​käyttötapoja perinteisen wikin lisäksi. Andreas kertoi meille, että hän välttää ominaisuuksien hiipimistä – taipumus lisätä yhä enemmän ominaisuuksia, viime kädessä komplikoimalla tuotetta.

”Uudet julkaisut tulevat harvoin uusilla ominaisuuksilla; keskitymme sen sijaan parantamaan sisältöämme ja antamaan laajennusten kirjoittajille parempaa hallintaa kaikissa wikin osa-alueissa ”, hän sanoi. “Tällä tavalla voit valita todella tarvitsemasi parannetut ominaisuudet asentamalla oikeat laajennukset.”

Dynaaminen yhteisö, joka tukee yli 50 kieltä

Koska ohjelmisto on avoimen lähdekoodin, DokuWikin kehittäjät tulevat ympäri maailmaa ja työskentelevät vapaaehtoisesti. Alustan käyttöliittymä on saatavana yli 50 kielellä, ja se tukee oikealta vasemmalle -laskentaa.

“Olemme sisällyttäneet nuo ominaisuudet hyvin varhaisessa vaiheessa, ja mielestäni se auttoi rakentamaan erittäin kansainvälisen käyttäjäkunnan”, Andreas sanoi.

Kuten monien avoimen lähdekoodin käyttöympäristöjen kanssa, naapurimainen henki on elossa ja hyvin DokuWiki-yhteisössä. “Meillä on erittäin aktiivinen käyttäjäfoorumi – yleensä kaikki keskustelut ja päätökset ovat julkisia, joten käyttäjät voivat liittyä milloin tahansa ja saada itsensä kuulluksi.”

Yhteisön jäsenet auttavat usein toisiaan tehtävissä, kuten ”wiki puutarhanhoito”, johon sisältyy oikeinkirjoitusvirheiden korjaaminen, sivujen kääntäminen paikallisille kielille ja asiakirjojen päivittäminen. Toiset auttavat vastaamalla foorumin kysymyksiin, jakamalla kokemuksia sosiaalisen verkostoitumisen sivustojen kautta tai kirjoittamalla yrityksen sähköiseen uutiskirjeeseen. Kehityskokemusta omaavat käyttäjät voivat testata laajennuksia, korjata virheitä, puhdistaa koodin tai auttaa uusien ominaisuuksien toteuttamisessa.

“Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita toisilleen, ja on mahtavaa nähdä, millaisia ​​asioita ihmiset rakentavat DokuWikin kanssa”, Andreas sanoi. “Ja tietysti, iso huuto menee satoille laajennusten kirjoittajille, jotka toteuttivat omat ideansa DokuWikin päälle ja asettavat ne kaikkien saataville.”

”Wiki” voi tarkoittaa Havaijin kielellä ”nopeaa”, mutta on selvää, että käyttäjät ovat halukkaita käyttämään runsaasti aikaa käyttöjärjestelmän parantamiseen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me