DokuWiki’s enkle, men alligevel kraftige open source-software gør det muligt for enkeltpersoner, team og virksomheder at oprette, dokumentere og samarbejde

TL; DR: Oprettet med enkelhedens kraft i tankerne, er DokuWiki blevet en populær open source-softwareløsning for både enkeltpersoner og virksomheder. Den PHP-baserede platform, som navnlig ikke kræver en database, er både lav vedligeholdelse og alsidig. Med tilpasningsmuligheder gennem en række plugins og understøttelse af et aktiveret open source community giver DokuWiki brugere mulighed for at oprette og samarbejde redigere indhold – gratis.


Ligesom “ukulele” og “Lanai” er “wiki” et lånord: brugt på engelsk men stjålet fra et andet – i dette tilfælde hawaiisk.

I 1994 tog Ward Cunningham en tur til Honolulu, hvor han red Wiki Wiki Shuttle ved ankomsten til den lokale lufthavn. Ordet, der betyder “hurtig” på Hawaiian, inspirerede ham til at navngive sin nye webplatform “WikiWikiWeb.”

Udtrykket “wiki” blev snart allestedsnærværende og beskrev et websted, der giver brugerne mulighed for at offentliggøre og ændre indhold gennem en webbrowser. I dag findes wikis i mange varianter, udviklet på forskellige programmeringssprog med licenser, der spænder fra open source til proprietær.

DokuWiki er for eksempel en open source, PHP-baseret platform, der ikke kræver en database, hvilket gør det nemt at bruge med lave systemkrav.

DokuWiki-grundlægger Grundlægger Andreas Gohr og firmalogo

Grundlægger Andreas Gohr oprettede DokuWiki til personlig brug, men det har nu fået støtte fra et aktivt samfund.

DokuWikis tagline, “Det er bedre, når det er enkelt,” siger det hele – softwaren er nem at installere, bruge og vedligeholde.

Men enkel betyder ikke begrænset. DokuWiki er populær blandt enkeltpersoner, små teams og virksomheder med indbyggede adgangskontroller og en række gratis plugins, der udvider funktioner til en række anvendelsessager. Med et bagudkompatibelt system og et aktivt samfund, der er villig til at besvare spørgsmål og dele sine oplevelser, er DokuWiki et simpelt, men kraftfuldt værktøj, der gør det muligt for brugere at oprette og samarbejde redigere sider uden omkostninger..

En alsidig, lav vedligeholdelseswiki, der ikke kræver en database

Grundlægger Andreas Gohr skabte softwaren som en måde at dokumentere sit arbejde som en sysadmin. ”Jeg havde brug for noget, der ikke krævede en database, og jeg ville være i stand til at få adgang til min dokumentation, selvom jeg var nødt til at trække den fra en båndbackup,” sagde han. ”Der var allerede et par open source-wikier, især MediaWiki, men de krævede alle en database.”

Andreas legede oprindeligt med et system baseret på AWK-programmeringssprog og shell-scripting, før han besluttede at gå med PHP. ”Jeg besluttede endelig at skrive mit eget system i PHP, og den første uslebne prototype blev udført i en weekend,” sagde han.

Skærmbillede af DokuWiki-webstedet

Holder det enkelt: DokuWiki blev bygget med både funktionalitet og brugervenlighed i tankerne.

Funktioner som sidehistorik, multi-user support og adgangskontrollister kom senere. Da han oprindeligt udviklede DokuWiki, fortalte Andreas os, at hans overordnede mål var at skabe noget enkelt at installere og bruge.

”Dette betyder, at kerneanlægget skal køre på enhver standard webhost uden behov for noget specielt,” sagde han. “Hvis det har PHP, kører DokuWiki på det; den no-database-nødvendige funktion spiller godt ind i det. ”

Efter installationen indeholder softwaren alle standard wiki-funktioner såvel som fornuftige standardindstillinger. Andreas sagde, at det tager kun en halv time for de fleste brugere at komme i gang. ”Det er meget lettere og hurtigere at komme i gang med en DokuWiki end med mange af de andre wiki-løsninger derude,” sagde han.

For at bevise det anbefaler Andreas, at du prøver softwaren til dig selv – det er trods alt gratis, hurtig og nem at bruge.

Fokuseret på bagudkompatibilitet og en trendbestandig tilgang

Wikier er blevet mere og mere populære i det sidste årti. De er vant til at kommunikere, dele viden og data og forbedre samarbejdet med ringe til ingen tilknyttede omkostninger. “Wiki-konceptet har vist sig at være en meget effektiv mekanisme til samarbejde om informationsindsamling, og DokuWiki er en fremragende implementering af det,” sagde Andreas.

Grundlagt i 2004 har DokuWiki også været en gennemprøvet repræsentation af dette koncept. I de 14 år, siden Andreas lancerede softwaren, har han observeret mere end et par wiki-motorer og wiki-baserede virksomheder kommer og går.

”I dag er der meget få af disse motorer og virksomheder stadig rundt – men DokuWiki eksisterer stadig, fordi dens mål aldrig var at følge trends, men at løse et problem og løse det godt, uanset om wikier var hofte eller ej,” sagde Andreas.

Missionen bag DokuWiki er at levere en kvalitetsplatform, der er optimeret til ydeevne. I stedet for at forfølge tendenser holder Andreas øje med det skiftende PHP-landskab. ”Med PHP7 blev sproget meget mere moderne og hurtigt,” sagde han. ”At bringe kodebasen op til moderne standarder er en lang og igangværende proces.”

Bagudkompatibilitet, eller at sikre, at softwaren er kompatibel med tidligere versioner af produktet, er en betydelig bekymring for Andreas. ”Tusinder af mennesker stoler på DokuWiki hver dag, så vi sigter mod at holde opgraderinger så smertefri som muligt,” sagde han. “En stor del af koden i hver nye udgivelse refaktureres faktisk og ryddes op, men usynlig for slutbrugeren.”

Udvidede funktioner gennem bidrag til et robust plugin-system

Andreas sagde, at DokuWiki-brugere kører spektret, fra udviklere og webstedsadministratorer til virksomheder, der søger at udnytte den gratis software til at oprette vidensbaser og indholdsstyringssystemer. Indbyggede adgangskontrolmekanismer giver brugerne mulighed for manuelt at begrænse adgangen til specifikke sider og navneområder, en funktion, som Andreas sagde, at virksomheder typisk finder attraktive.

Med et navn som DokuWiki giver det også mening, at forskellige open-source og kommercielle projektteam er afhængige af softwaren til offentlig dokumentation. Andreas sagde, at wikier er nyttige til dokumentation generelt, men han mener, at DokuWiki gør et bedre stykke arbejde end de fleste.

Platformens dokumentationsvenlige funktioner inkluderer sektoredigering; en intuitiv, men alligevel kraftig konfigurationsadministrator; sofistikerede, men let administrerede kontroller; og automatiske tjenester inklusive indre indeksering, backlinks og en indholdsfortegnelse genereret for hver side.

Ikoner, der repræsenterer DokuWiki-plugins

DokuWiki-plugins giver brugere mulighed for at udvide platformens funktioner, mens de holder selve wiki så enkel som muligt.

”Fleksibilitet er sandsynligvis fordelene nr. 1, der kommer i tankerne,” sagde han. ”I sidste ende tror jeg på filosofien om at bruge det rigtige værktøj til jobbet – og DokuWiki kan være det rigtige værktøj til mange job.”

Et kraftfuldt pluginsystem bygget af DokuWikis livlige samfund giver mulighed for en bred vifte af anvendelsessager ud over en traditionel wiki. Andreas fortalte os, at han undgår funktionskryp – en tendens til at tilføje flere og flere funktioner, i sidste ende overkomplicere et produkt.

”Nye udgivelser kommer sjældent med nye funktioner; i stedet fokuserer vi på at forbedre det, der er der, og give plugin-forfattere mere kontrol over alle aspekter af wikien, ”sagde han. “På denne måde kan du vælge de forbedrede funktioner, du virkelig har brug for, ved at installere de rigtige plugins.”

Et dynamisk samfund med støtte til mere end 50 sprog

Da softwaren er open source, kommer DokuWiki’s udviklere fra hele verden og ansættes frivilligt. Platformens interface er tilgængelig på mere end 50 sprog og inkluderer support til højre-til-venstre computing.

”Vi inkluderede disse funktioner meget tidligt, og jeg tror, ​​det hjalp med til at opbygge en meget international brugerbase,” sagde Andreas.

Som med mange open source-platforme, lever en naboånd i og er godt inden for DokuWiki-samfundet. ”Vi har et meget aktivt brugerforum – generelt er alle diskussioner og beslutninger offentlige, så brugere kan tilslutte sig når som helst og få sig til at blive hørt.”

Medlemmer af samfundet hjælper ofte hinanden med opgaver som “wiki-havearbejde”, som involverer at rette stavefejl, oversætte sider til lokale sprog og opdatere dokumentationssider. Andre hjælper ved at besvare forumspørgsmål, dele erfaringer via sociale netværkswebsteder eller skrive til virksomhedens e-nyhedsbrev. Brugere med udviklingserfaring kan teste plugins, rette bugs, rydde op i koden eller hjælpe med at implementere nye funktioner.

”Folk er venlige og hjælpsomme overfor hinanden, og det er forbløffende at se, hvilken slags ting folk bygger med DokuWiki,” sagde Andreas. “Og selvfølgelig går et stort råb til de hundreder af plugin-forfattere, der implementerede deres egne ideer oven på DokuWiki og stiller dem til rådighed for alle.”

“Wiki” betyder muligvis “hurtig” på Hawaiian, men det er klart, at brugere er villige til at lægge rigelige mængder tid på at forbedre platformen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me