La història fascinant d’ibiblio: de les seves arrels FTP al repositori digital d’informació pública i programari de codi obert d’avui

TL; DR: Com a un dels primers llocs web del món, el predecessor d’ibiblio va encetar l’etapa de la “col·lecció de col·leccions”. Una biblioteca pública en línia recolzada per la Universitat de Carolina del Nord, ibiblio proporciona una gamma d’informació i programes públics disponibles sobre música, art, història, ciències, polítiques i programes de codi obert. L’arxiu digital està compromès amb la informació pública i les comunitats de codi obert i l’equip que hi ha al darrere col·labora amb algunes de les empreses de maquinari i programari més potents del país. Dirigit pel director Paul Jones, ibiblio continua preservant la història i s’adapta als nous estàndards i innovacions tecnològiques.


Paul Jones és la definició d’un adoptant precoç. El professor de la Universitat de Carolina del Nord va escriure programes de correu electrònic a la dècada de 1980, abans d’abandonar el correu electrònic el 2011. Va començar a utilitzar Java el 1995, any en què es va publicar. Va allotjar un lloc FTP abans que existís la World Wide Web i va ser un dels primers del món a crear un lloc web.

Aquest lloc web va combinar les seves tres passions i llars acadèmiques (informàtica, periodisme i biblioteques) i des de llavors ha esdevingut a ibiblio, un dipòsit digital massiu i divers d’informació pública i programari de codi obert..

Allotjant tot, des de les distribucions de Linux i l’arxiu de text gratuït més gran del món Project Gutenberg per a la comunitat de compartir música en directe i una base de dades d’esclaus a Louisiana, ibiblio posa a disposició del món més de 1.500 recursos..

“El costat del periodisme creu que hauríeu de ser capaç d’assabentar-vos de qualsevol cosa i les biblioteques creuen que hauríeu de poder accedir-hi per a la millora de si mateix”, va dir Paul. “No és difícil dir que si teniu alguna cosa en el vostre fons i teniu els mitjans per actualitzar maneres de fer-ho, això és una oportunitat i un regal que haureu de fer”.

Historial d’arxivatge: 3 grans moments i primers compliments ibiblio

Paul va dirigir el lloc FTP d’accés internacional durant cinc anys i va veure que les eines de descobriment i recuperació d’informació de xarxa guanyen popularitat. Li interessava “ajudar a connectar astrònoms amb imatges compartides, humanistes amb textos compartits, tot tipus de coses”, així que Paul va escriure una proposta de subvenció a Sun Microsystems el 1992 per crear allotjament web per obtenir informació gratuïta..

Retrat de Paul Jones

A més d’ibiblio, Paul Jones va crear una de les primeres webs del món.

“Una part del tracte amb Sun consistia en cercar i reclutar contingut interessant, i ho vam fer trobant persones que eren llançades francament a la seva universitat o servidors de recerca perquè les coses eren massa interessants per a molta gent i no podien tractar-ho. amb els problemes de capacitat. “

La versió original d’ibiblio, anomenada SunSITE, contenia l’accés a catàlegs de biblioteques mundials, documents dels Instituts Nacionals de Salut i, fins i tot, receptes d’usenet..

1. Compte de primera mà de la Unió Soviètica Collapse

Quan se li demana que posi en perspectiva els 24 anys més d’ibiblio, Paul apunta a la multitud d’esdeveniments importants que han tingut lloc al lloc. Quan la Unió Soviètica va començar a caure a principis dels anys 90, SunSITE es va convertir en una font poc probable d’informació sobre un intent fallit de cop d’estat.

“No ho podríeu veure a la televisió, però hi havia un hacker rus assegut al carrer escrivint anglès sobre tot el que estava passant”, va dir Paul. “Va ser bastant increïble.”

2. Documentar discursos i materials presidencials de la Casa Blanca de Clinton

L’equip de SunSITE va reunir i arxivar els discursos del president Bill Clinton abans de ser escollit per ajudar a la Casa Blanca amb les seves primeres iniciatives web per documentar els seus discursos, comunicats de premsa i materials relacionats durant la presidència – ibiblio fins i tot va arxivar les comunicacions entre Paul i el president electe. despatx.

3. WXYC envia emissions de ràdio a tot el món amb el primer simulcast d’Internet

Paul i SunSITE també van ajudar a l’estació de ràdio estudiantil de la Universitat de Carolina del Nord, WXYC, a convertir-se en la primera emissora de ràdio tradicional que es va emetre a Internet.

“Érem prou famosos que fins i tot ens vam convertir en una perillositat! respon “, va dir Paul. “Vam inventar la ràdio a principis dels anys 90 i encara ho estan fent. Tothom ho fa ara, però, és una mica diferent. “

Preservar i protegir els recursos: ibiblio pensa a llarg termini

Al llarg de les dècades, Paul va dir que ibiblio s’ha transformat d’una biblioteca en més d’un arxiu històric. “A l’origen es tractava de tenir moltes coses noves i ara es tracta de mantenir les coses útils de manera productiva amb la que la gent pugui interactuar en context”, va dir.

Segons les pàgines web, les pàgines web anteriors al 1999 no són cap problema perquè són pàgines planes i estàtiques. El repte consisteix en preservar llocs interactius basats en bases de dades construïts després de 1999, com ara una base de dades que es pot cercar amb informació sobre persones esclavitzades a Louisiana.

Captura de pantalla de la base de dades d’esclaus de Louisiana

La base de dades d’esclaus de Louisiana és un dels recursos que Paul i l’equip ibiblio estan intentant preservar.

“Aquesta base de dades probablement no s’actualitzarà ni canviarà, sinó que utilitza una versió personalitzada de MySQL”, va dir Paul. “Voleu que la tecnologia millori cada vegada que avança, però cada vegada que ho feu, les bases de dades i els llocs web complexos es posen en perill.”

Preservar la funcionalitat de les tecnologies més antigues és un problema al qual Paul va dir que “no se’ns ha prestat l’atenció adequada”. Alguns dels recursos d’ibiblio es queden estancats quan s’esgoten diners de desenvolupament o la gent que manté els llocs s’abandona, es jubila o es mor.

“Voleu aturar el desenvolupament i aturar tots els entorns i presets de programari, però voleu mantenir-lo accessible i segur”, va dir, i va afegir que la virtualització i els contenidors podrien conduir a una possible solució..

“El nostre repte més important actualment és pensar a llarg termini sobre com mantenir les col·leccions disponibles en context, no només com les pàgines web aplanades”, va dir. “Volem mantenir-los vius, accessibles i segurs, però no necessàriament actualitzats. Aquest és el repte filosòfic que reflecteix un problema tècnic. “

Innovant amb programari i patrocinadors de codi obert durant els primers dies del web

Els recursos ibiblio constitueixen la col·lecció de dades més gran que surt de la xarxa universitària. Tot i que els servidors ibiblio reben diàriament entre 12 i 16 milions de sol·licituds d’informació, la gran amplada de banda de la universitat significa que ibiblio no ha de preocupar-se de reduir-se a les exigències del trànsit..

“Mentre els estudiants vegin Netflix, tindré molt ample de banda”, va dir Paul amb una rialla. “Els agrada que l’amplada de banda entri, però m’agrada que surti”.

Captura de pantalla d’ibiblio

Abans de la fama d’ibiblio, la col·lecció era coneguda com SunSITE gràcies a una subvenció de Sun Microsystems.

Paul i els seus equips han virtualitzat totes les màquines d’ibiblio i confien en l’assistència universitària per al suport d’infraestructures. Per aquesta assistència, Paul dirigeix ​​ibiblio amb un personal molt reduït, ell mateix, un empleat a temps complet i dos estudiants que treballen.

“Podeu fer una cosa així sense massa si comenceu d’hora”, va dir. “Fins i tot quan treballàvem en coses de la Casa Blanca, crec que només teníem 12 persones”.

Començant per Sun Microsystems: Grant obté ibiblio Predecessor Going

Segons Paul, un component clau de la subvenció de Sun Microsystems, que va establir SunSITE i ibiblio, va ser distribuir programari lliure i obert. Els catàlegs de controladors i dispositius de SunOS, el precursor del sistema operatiu Solaris, es van convertir entre els primers programes de codi obert disponibles a SunSITE. Sun, que va patrocinar la col·lecció durant vuit anys, va acabar replicant SunSITE a través de 40 països.

Lloc central per arxivar, documentar i distribuir Linux

Prop del mateix temps, ibiblio va començar a acceptar i redistribuir paquets de codi per als seus arxius Linux. Les distribucions populars, com Damn Small Linux i Puppy Linux, van trobar una casa primerenca a ibiblio abans que el lloc deixés d’acceptar nous enviaments a mitjans dels anys 2000. Aleshores, la col·lecció Linux comprenia més de 5.000 fitxers i havia passat a 12 GB.

“Hem estat un dels llocs centrals des d’on es pot descarregar Linux”, va dir Paul. “Vam ser un defensor del Linux primerenc i primerenc.”

Fomentar les comunitats de desenvolupadors i créixer amb Red Hat

Afortunadament, Paul es va connectar amb una altra companyia de programari de codi obert a principis dels anys 90, quan només tenien quatre empleats. Ara, Red Hat és una empresa multinacional de programari de codi obert amb més de 9.000 empleats valorats en més de 14.2 milions de dòlars.

“Red Hat va passar de ser revolucionari a ser revolucionari, a ser provat, confiat i provat”, va dir Paul, que encara manté relacions personals amb els quatre empleats originals. “Són les úniques persones que han monetitzat Linux amb èxit a aquest nivell. Aconsegueixen la propietat d’una distro, la marquen fortament, la mantenen oberta i, tot i així, obtenen beneficis i proporcionen els tipus i serveis adequats. Molta gent ho ha intentat ”.

Quan la nova tecnologia es converteix en mundana: ibiblio evoluciona per quedar-se endavant

Després de 25 anys de veure la World Wide Web sortir, evolucionar i explotar, Paul encara es meravella amb totes les novetats que ha vist, i la rapidesa amb què es fan habituals..

“Al principi, la web era estàtica, i de seguida teníeu imatges en moviment, després reproduïu àudio i streaming de vídeo”, va dir. “La part fantàstica és la part que era genial ara sembla tan mundana.”

Per exemple, ha vist com un ordinador es va encongir des d’alguna cosa que tot just entra dins del seu escriptori fins a una màquina que encaixa a la mà i va allà on fa.

Paul veu una transició similar amb la virtualització i la tecnologia de contenidors, que espera que afecti considerablement la preservació d’ibiblio.

“Vaig començar a treballar amb això fa uns quatre anys, així que sento que això va cap a la direcció correcta”, va dir. “Crec que tindrem una solució mundana que tothom pensarà que és normal. La tecnologia amb èxit és normal, però no molt cridanera. “

Paul compara l’evolució de la tecnologia amb els cotxes, les ràdios i els televisors primerencs. Quan van sortir, tothom volia aprendre a treballar-hi. Al final, però, només vol que funcioni. “No li importen les especificacions del teu televisor una vegada que es faci mundà”, va dir. “Hauria de funcionar i caure en un segon pla. El nostre objectiu en tecnologia és ser mundà. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me