El creador Michael Curran explica la història de l’accés de NV: la manera com l’enfocament de codi obert al programari de lectura de pantalla fa que la web sigui accessible per a tots

TL; DR: Des de 2007, NV Access ha facultat els invidents i amb problemes de visió de més de 120 països per accedir a informació a Internet mitjançant el seu lector de pantalla NVDA gratuït. Recentment vam reconèixer la passió de l’organització australiana per fer que la web estigui a l’abast de tothom a través de tecnologia de codi obert, no visual, i vam presentar NV Access amb el Premi “Choice ™ als desenvolupadors”. L’objectiu sense ànim de lucre s’esforça a mantenir el ritme amb els canvis tecnològics ràpids i la seva eina basada en Windows ara té el suport de la compatibilitat multi-navegador, els serveis de consultoria i l’assistència al client robusta. I, col·laborant amb les principals empreses de programari, NV Access continua la seva missió per innovar enfocaments per millorar la inclusió web arreu del món.


Quan Michael Curran tenia només 15 anys, la seva deficiència visual va progressar fins a la ceguesa completa. Tot i així, Michael es considerava afortunat. A través del finançament de beneficència, se li va permetre un equip equipat amb un programari d’accessibilitat que va ser prohibit per a tants altres.

“Va obrir el món per a poder accedir de forma independent a la web i a altres aplicacions”, va dir.

Si bé el programari comercial va tenir un profund impacte en la seva vida, va posar en dubte el seu preu, que incloïa actualitzacions freqüents i costoses.

“Aquest programari addicional que em va permetre utilitzar un ordinador era, en molts casos, més car que el sistema operatiu, i de vegades més car que l’ordinador”, va dir..

Michael s’havia mostrat interessat en la programació i desenvolupament i era conscient dels moviments de codi obert de la indústria. Així, a l’abril del 2006, va començar a treballar en la creació d’accés d’escriptori no visual (NVDA) – un programa de lectura de pantalla oberta de codi obert que acabaria substituint el programari comercialitzat que havia estat utilitzant..

Els caps de cap de Michael Curran i James Teh i el logotip de NV Access

Michael Curran i James Teh van fundar NV Access amb la missió de fer accessible la web per a persones amb deficiències visuals.

Michael va obtenir l’ajuda de l’amic i col·lega James Teh, un cec que havia acabat recentment el grau en tecnologia d’internet i, el 2007, van fundar NV Access, una organització sense ànim de lucre que donaria suport al desenvolupament de NVDA mitjançant finançament i ajuts..

“Definitivament ha creat moltes més oportunitats per a persones cegues de tot el món que ara poden accedir a la web sense cap cost que els seus companys”, va dir Michael..

Avui, l’eina gratuïta i sense ànim de lucre basada en Windows permet que milers d’usuaris amb deficiències visuals de més de 120 països puguin accedir a Internet de manera independent. Aquesta dedicació a fer accessible la web a tothom ha obtingut múltiples distincions sense ànim de lucre, incloses les recents de HostingAdvice Premi Choice ™ de desenvolupadors. Ara, amb la compatibilitat multi-navegador, els serveis de consultoria i una àmplia atenció al client, l’organització continua apostant per desbloquejar oportunitats per a persones amb deficiències visuals..

Una eina basada en Windows que permet la independència de milers d’usuaris

NVDA funciona en versions de 32 i 64 bits de Microsoft Windows XP o posteriors, donant suport a l’ús de navegadors web, correu electrònic, xat i productes de Microsoft Office com Word i Excel. El programari de lector de pantalla es pot instal·lar directament en un ordinador (requereix aproximadament 50 MB d’espai de disc) o es pot executar des d’un dispositiu USB, permetent als usuaris accedir al programari, sigui on sigui, a casa, a la feina o a l’escola..

El programa inclou un sintetitzador de veu integrat disponible en 43 idiomes. Quan l’usuari passa el ratolí sobre el text, NVDA el llegeix i informa elements de format com ara el nom de la font, la mida i l’estil. El programari ofereix una integració perfecta amb suport per a pantalles braille renovables i interfícies d’accessibilitat com ara Java Access Bridge i indicacions de comandaments de Windows..

La naturalesa de codi obert del programari significa que el codi és accessible a tothom, la qual cosa permet a la comunitat de desenvolupadors contribuir al seu desenvolupament a escala global. Però Michael ens va dir que no era fàcil accedir al programari que abans era car i comercialitzat.

“Crear un lector de pantalla és molt esotèric”, va dir. “No és una cosa que puguis anar a la universitat ni aprendre o fins i tot obtenir un llibre.”

Segons Michael, existeixen un nombre limitat de productes de lectura de pantalla i la majoria són construïts per empreses comercials amb ànim de lucre.

“Tot el que van crear no es va poder aprofitar perquè no vam poder veure el seu codi, així que vam haver d’inventar gairebé tot nosaltres”, va dir. “En realitat depèn de la prova i de l’error”.

Compatibilitat multi-navegador que inclou ara Microsoft Edge

Per donar suport a diferents navegadors, NV Access va haver de potenciar i implementar la compatibilitat amb diverses API. Michael va utilitzar Internet Explorer i Firefox com a exemples.

“El codi és molt diferent”, va dir. “Per descomptat, n’hem pogut abstreure-ne moltes coses després d’haver-ho après al llarg dels anys i començar a identificar els patrons.”

NVDA és compatible amb Internet Explorer, Firefox, Chrome i, més recentment, Microsoft Edge, que va presentar nombrosos reptes.

“Hem hagut de fer front a molts canvis importants en l’espai d’accessibilitat per donar suport a Microsoft Edge, i perquè s’han centrat molt en la seguretat”, va dir Michael. “Molt impossible del que utilitzem en altres navegadors a Edge.”

Michael va dir que la resposta va ser una preocupació principal. Quan el programa sense ànim de lucre va començar a donar suport al navegador, el programari pot trigar fins a 1,4 segons a llegir una línia en veu alta.

“Com a persona amb visió, imagineu-vos moure el ratolí i esperar 1,4 segons per saltar el punter”, va dir Michael. “Això és inacceptable i del que tractàvem al principi.”

Michael va treballar conjuntament amb els enginyers de Microsoft fins que es va arribar a un compromís.

“Vam fer canvis en NVDA, van fer canvis en Edge”, va dir. “Hem estat capaços de reduir el temps en algunes màquines per sis vegades més, per la qual cosa el pitjor dels casos és ara a 200 mil·lisegons de prémer una tecla per parlar una línia.”

I Michael ens va dir que no s’atura aquí. Va assenyalar que voldria que la capacitat de resposta reduïa fins a uns 70 mil·lisegons, però aquest salt suposa un altre repte enorme. L’entorn tecnològic que evoluciona ràpidament actualment manté els peus sense finalitat de lucre. I, segons Michael, l’equip de NV Access no s’asseu mai, ja que el seu propòsit continua eixamplant-se.

L’equip de NV Access està constantment en converses amb grups de treball i treballa estretament amb gegants de tecnologia web, com Microsoft, Google, Mozilla i Yahoo.

“Crec que hem passat a ser una empresa que només intentava fer un lector de pantalla gratuït perquè les persones cegues poguessin accedir a la web a ser una gran part de trobar les solucions i crear algunes d’aquestes noves tecnologies de la manera correcta, “Va dir Michael.

Formació, Consultoria i Atenció al Client robusta

NV Access ofereix una àmplia oferta de serveis de consultoria en formació i accessibilitat, així com ofertes d’assistència al client a nivell individual i organitzatiu. Els clients poden accedir a la guia de l’usuari en qualsevol moment i es responen freqüentment a les preguntes de les llistes de correu electrònic gestionades per l’usuari.

El canal de comunitat NVDA proporciona una plataforma on els usuaris poden connectar-se i discutir tots els problemes relacionats amb el programari. Aquí comparteixen consells, bones pràctiques i històries personals sobre com treballen el lector de pantalla.

Els usuaris nous i experimentats poden adquirir el llibre electrònic de formació bàsica per a NVDA per obtenir una visió general de les configuracions, escriptura i edició, gestió de fitxers i navegació pel web, entre moltes altres tasques. L’assistència telefònica NVDA pagada ofereix una ajuda addicional via telèfon i connexió remota amb els ordinadors dels usuaris. Les organitzacions que planegen implementar el programari per al seu ús per part del personal o clients tenen accés a opcions de formació i suport similars.

NV Access també ofereix consultoria en accessibilitat als desenvolupadors que treballin en aplicacions Windows que volen assegurar-se que el seu programari serà usable per a cecs i amb visió deficient. En els casos en què no es poden millorar aplicacions específiques per millorar l’accessibilitat, NVDA Access treballarà per fer canvis en el mateix lector de pantalla.

El cas per a l’accessibilitat web i una estructura semàntica adequada

Michael ens va dir que prioritzar l’accessibilitat web és un pas lògic tant des de la perspectiva humanitària com empresarial.

“Hi ha molts avantatges de tenir un lloc web accessible, en primer lloc per motius personals i socials”, va dir. “Això podria afectar la vostra àvia o el seu germà o germana.”

Segons Michael, prop del 20% dels nord-americans tenen alguna forma de discapacitat, i considera que l’accessibilitat al lloc web és una prioritat lògica per als propietaris de negocis en línia. Des de la perspectiva de Michael, excloure l’accés a aquests mercats no té cap sentit empresarial.

Des del punt de vista d’un desenvolupador, Michael va destacar la importància d’abordar l’accessibilitat web des de l’inici del procés de desenvolupament.

“No serveix per ignorar l’accessibilitat i, al final, tractar de posar-vos-hi bé”, va dir. “Només perdrà molt de temps. És molt més eficient pensar-ho des del principi ”.

La semàntica HTML, tot i que és vital per a l’accessibilitat per a persones amb deficiències visuals, també pot ajudar els desenvolupadors a crear programari per a persones sense problemes. Per a Michael, el futur ja és, i la tecnologia per crear un espai més inclusiu per a tothom ja està aquí.

“Probablement arribarà el punt en què llegirem llocs web al cotxe mentre conduïm només amb entrada i sortida de veu. Aquest és un dels somnis: que puguis conduir i llegir les notícies sense haver de treure els ulls fora de la carretera “, va dir. “Això implica l’accessibilitat perquè l’anomenat navegador del cotxe ha d’entendre la semàntica de la pàgina per entendre el que estàs sol·licitant i què és el més adequat.”

En el futur, Michael espera ampliar l’ús del NVDA en l’ensenyament, específicament per avançar en l’educació STEM per a persones amb deficiències visuals. El seu objectiu de proporcionar accés a continguts generals al web s’ha aconseguit, i ara veu els acadèmics com el següent pas.

“Hi ha una bona feina realitzada en aquest espai pel que fa a l’accés als esquemes o gràfics mitjançant so”, va dir. “Tant de bo, en el futur, pugui treballar més i podrem fer grans avenços en l’àrea científica”.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me