Com l’arxiu de música gratuït utilitza un model de codi obert per mostrar artistes i curar més de 100.000 cançons compartides

TL; DR: Inspirat en Creative Commons i el moviment de programari de codi obert, Free Music Archive ofereix una rica biblioteca de cançons disponibles per a la transmissió o la descàrrega. Útil tant per a aficionats a la música com per a professionals, el catàleg FMA és seleccionat a mà per un equip de comissaris que seleccionen, pengen i valen per a cada cançó. A més de mostrar música sota el radar, la FMA ajuda a conversar sobre les complicades regles de copyright de l’àudio digital. La directora Cheyenne Hohman i el desenvolupador de programari Ross Oldenburg ens van explicar com es combinen la cultura oberta tant en música com en tecnologia per formar una col·lecció disponible per al públic de més de 20.000 artistes i 100.000 cançons..


Abans d’incorporar-se a l’equip de Free Music Archive el 2014, el desenvolupador i músic Ross Oldenburg va recórrer a la col·lecció de música d’alta qualitat per utilitzar-la en el fons dels vídeos que va produir. Durant anys, el lloc ha comissariat una biblioteca diversa de música lliurement compartible amb el mateix ethos que els programes de codi obert de la indústria tecnològica. El recurs generat per la comunitat de la FMA va resonar amb Ross, que va veure l’ocasió de combinar dues de les seves passions.

“Vaig ser usuari de programari de codi obert des de finals dels anys 90 i he seguit el moviment Creative Commons des que va començar”, va dir. “La cultura i la música obertes són extremadament importants per a mi, i estava interessat en l’oportunitat de contribuir-hi treballant a la FMA.”

Ara, la base de dades de Free Music Archive ha eclipsat 100.000 cançons d’uns 20.000 artistes que valoren els avantatges socials i culturals de la música d’accés públic. Ross continua buscant per millorar el rendiment del lloc, mentre que la directora de la FMA, Cheyenne Hohman, cura la música, coordina l’organització i educa el públic sobre les llicències de Creative Commons..

Com ha evolucionat la FMA amb les tecnologies de compartir música

Cheyenne va arribar a bord amb la FMA poc després de Ross, i va reconèixer el projecte com “el lloc de música més curat del web que s’especialitza en àudio legal, gratuït i descarregable”, va dir..

La FMA va començar cinc anys abans, el 2009, com a resultat d’una subvenció concedida a la reconeguda emissora independent de ràdio WFMU per fer que la música contemporània estigui més disponible i accessible a diversos públics..

Collage de Cheyenne Hohman i Ross Oldenburg

El director Cheyenne Hohman i el desenvolupador de programari Ross Oldenburg, es van unir al Free Music Archive el 2014.

La subvenció es va finançar en gran mesura amb assentaments pagats per les grans discogràfiques investigades per violar les lleis que prohibien pagar el joc, o efectivament payola, efectivament, les etiquetes que subornen les emissores de ràdio per reproduir les seves cançons amb més freqüència i augmentar el seu èxit comercial..

La WFMU va estendre la seva pràctica de mostrar artistes, gèneres o estils musicals poc coneguts a Internet mitjançant la FMA per emmagatzemar i compartir àudio que ja havien gravat.

Cada cançó o fitxer d’àudio de la FMA ha estat preautoritzada per a usos específics més enllà del que normalment permeten les lleis de copyright.

“Els drets d’autor sobre música són extremadament complicats, en part perquè la tecnologia emprada per gravar música ha canviat tant, com els formats i formes de distribució de la música durant el segle passat”, va dir Cheyenne. “La llei sobre drets d’autor reflecteix els supòsits d’un món pre-digital, que planteja moltes preguntes sobre com s’ha d’adaptar al nostre entorn actual de distribució de mitjans. Internet pot fer coses que els redactors de les primeres lleis de copyright no podrien haver imaginat. Creative Commons és un dels primers intents de suprimir algunes de les llacunes que han esdevingut àmpliament acceptades i relativament conegudes. “

A més, cada artista rep una pàgina de perfil que pot utilitzar per compartir informació, com ara dates de la gira o enllaços per comprar l’àlbum complet, i els usuaris poden enviar donacions o consells directament al compte PayPal d’un artista..

La gran majoria dels fitxers disponibles a FMA estan coberts per llicències Creative Commons, que Cheyenne anomena “alguns drets reservats”, en lloc de “tots els drets reservats”. “

Combatre la complexitat: la FMA explica com utilitzar Creative Commons

La música protegida per “tots els drets reservats” es limita pràcticament a un ús personal i privat. Tanmateix, les obres cobertes sota una llicència Creative Commons permeten que les persones puguin compartir, utilitzar i construir part de la creació original. L’autor o artista pot triar entre diferents llicències per establir els paràmetres precisos de com es poden utilitzar els seus materials:

 1. Reconeixement (CC BY) permet que altres persones comparteixin, remesquin i, fins i tot, guanyin diners amb el fitxer sempre que se li acrediti l’artista.
 2. Reconeixement-CompartirIgual (CC BY-SA) porta els mateixos permisos que CC BY, amb l’afirmació afegida que les noves creacions dels usuaris tenen llicència en els mateixos termes.
 3. Atribució-No comercial (CC BY-NC) permet als usuaris compartir i remixar la creació original si acrediten l’autor original i no en treuen cap benefici.
 4. Atribució-NoDerivs (CC BY-ND) permet compartir l’arxiu original, comercialment o no comercialment, sempre que es mantingui sense canvis i s’autoritzi l’autor.
 5. Atribució-NoComercial-Compartida-Igual (CC BY-NC-SA) permet que altres persones comparteixin i remeslin l’obra només per a projectes no comercials que tinguin la mateixa llicència i acreditin l’autor original.
 6. Atribució-NoComercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND) és la llicència més restrictiva, que permet que altres persones només puguin compartir fitxers si l’autor està acreditat i els fitxers es mantenen sense canvis i no estan connectats a compensacions financeres..

Cheyenne respon rutinàriament a preguntes sobre les restriccions de l’àudio FMA, des de videògrafs que busquen banda sonora fins a jugadors de Second Life que vulguin omplir el seu conjunt de DJ (història real, va insistir).

“Una cosa que he de recordar constantment als usuaris és que les llicències varien segons artista, àlbum i, fins i tot, fins i tot per cançó”, va dir. “Al principi pot ser una mica confús, però un cop conegut el funcionament de les llicències de Creative Commons i com es poden utilitzar i no es poden utilitzar, el nostre lloc és molt valuós”.

Reconeixent el seu paper a l’hora d’educar els altres sobre l’ús de les llicències Creative Commons, la FMA ha creat una Guia de llicències amb exemples més específics d’usos aprovats.

Les tecnologies obertes i compartibles que alimenten la FMA

A part d’una petita quantitat de Flash (que Ross es va assegurar de mencionar que treballa per desfer-se) que queda al lloc web de FMA, tot està construït amb programari de codi obert. Ross està orgullós del temps dedicat a solucionar errors i millorar el rendiment, però va dir que està molt satisfet amb les donacions i la recaptació de fons del lloc..

“Des que Cheyenne i jo vam començar, hem pogut dirigir dos ajuntaments que ofereixen regals i premis del concurs”, va dir. “Anteriorment, tot el que tenia FMA era un botó de PayPal.”

Dona a l’Arxiu de Música Gratuït

1. Linux i Apache per a servidors web i d’aplicacions

La infraestructura de la FMA inclou tres servidors web i d’aplicacions, quatre servidors de bases de dades i caché i un equilibrador de càrrega. Tots els servidors funcionen Ubuntu, el sistema operatiu Linux basat en Debian que és la plataforma més popular per a entorns d’allotjament.

2. MySQL, Memcached i Redis per a bases de dades i caché

Utilitzant el mateix sistema de gestió de bases de dades que Google, Facebook, Twitter i Youtube, la FMA utilitza MySQL conjuntament amb Python i PHP per arrodonir les seves piles LAMP. Les diverses utilitats es comuniquen mitjançant Redis, un sistema de codi obert amb llicència BSD que s’utilitza per emmagatzemar valor de clau. Memcached, un altre programa amb llicència BSD, accelera el lloc mitjançant la memòria en memòria de la FMA.

3. Marcs personalitzats de MVC en PHP per a l’aplicació principal de FMA

La major part de FMA es basa en allò que Ross va anomenar un “mashup personalitzat de diversos frameworks MVC” a PHP, inclosos Zend i CodeIgniter. El patró de desenvolupament del controlador de visió del model separa components i processos interns per permetre una interfície d’usuari eficient.

4. Esfinx per fer cerques

A més d’eradicar els darrers residus de Flash, un objectiu important del 2017 per Ross és renovar el motor de cerca. Sphinx, un motor de cerca de codi obert escrit en C ++, va ser llançat el 2001 i s’utilitza a Craigslist i al programa MediaWiki.

Els reptes d’aportar 80 TB de dades cada mes

Segons el Ross, el lloc web de FMA contempla uns 3,2 milions de visitants únics cada any, amb milions de descàrregues més de la biblioteca 4TB del projecte. La FMA proporciona al voltant de 80 TB de dades en un mes mitjà, cosa que significa que tota la biblioteca es descarrega 20 vegades cada poques setmanes, va dir.

“Seguir amb la demanda tot i tenir recursos monetaris limitats és sens dubte un repte”, va dir. “Un lloc més estàtic o orientat al text no necessitaria gairebé tanta potència.”

Els comissaris ofereixen una exposició als músics que volen compartir la seva feina

La FMA distingeix el seu catàleg dels llocs més compartits de compartició de música, com Soundcloud, dels comissaris que seleccionen i carreguen música; prova que almenys una persona que no sigui l’artista “hagi considerat la música digne”, segons va dir Cheyenne.

Més de 600 comissaris (en gran part estacions de ràdio públiques, locals de música i etiquetes) han contribuït a FMA, amb almenys 20 comissaris que donen suport activament a la FMA. A més, diversos artistes han estat homologats per carregar la seva pròpia obra.

Dona a l’Arxiu de Música Gratuït

Per convertir-vos en comissari, poseu-vos en contacte amb la FMA per interessar-vos a participar en les llicències de Creative Commons. “Llavors, escoltarem la música i decidirem si els afegirem o no a les nostres files”, va dir Cheyenne.

“La publicació digital d’obres ha estat un bon benefici per a molts artistes de petita i petita escala, però és fàcil perdre’s per la inundació de mitjans disponibles a través del web”, va dir. “És molt fàcil caure en l’obscuritat. La FMA ofereix una plataforma per a artistes i etiquetes que vulguin compartir activament el seu treball. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map